Knikkerproject algemeen

De uitdagingen binnen dit projekt zijn legio.

In de meest simpele vorm gaat het om de input en output van knikkers. Knikkers zijn rond en rollen, hierdoor ontstaan specifieke eisen aan het ontwerp. De knikkers rollen op basis van hun zwaartekracht van hoog naar laag. De baan die ze volgen stelt eisen aan het soepel en betrouwbaar verplaatsen van de knikkers. Speciale aandacht is nodig om de knikkerstroom tijdelijk te stoppen en weer door te laten lopen. Hiervan zijn prachtige voorbeelden op You Tube te vinden. Met Fischertechnik hebben we meer troeven in de hand.

 • Het model op basis van het juist hanteren van de zwaartekracht.
  • Rollen de knikkers te snel, dan kunnen ze van het model afrollen
  • Rollen ze te langzaam, dan kunnen er knikkers blijven liggen.
 • Het gebruik van diverse knikkers (materiaal, kleur etc.)
  • Uitdagingen zitten in het sorteren van de knikkers (2,3 of meer kleuren)
 • De gesorteerde knikkers verder bewerken.
  • Een bestelling laten uitvoeren.
 • Gebruik maken van RoboPro software en de TX controller voor de aansturingen en kontrole van het model

Ieder model kan bestaan uit een aantal modules, die bovenstaande handelingen kunnen uitvoeren. We kunnen de volgende modules ontwerpen.

Invoer module

 • Handmatig (willekeurige invoer van gekleurde knikkers)

Eerste stop module

 • De knikkers moeten opgevangen worden, om ze daarna één voor één door te laten. Tijdens dit proces kunnen de knikkers worden geteld of op kleur of materiaal worden uitgesplitst.

Sorteer module

 • Dit is de module waar de werkelijke scheiding van de knikkers plaats vindt. Dit kan magnetisch, mechanisch of pneumatisch.

Tweede stop module

 • De gesorteerde knikkers moeten weer worden opgevangen. Dit kan het eindpunt zijn van het projekt. De uitdaging zit dan in het mechanische model en de snelheid waarop de knikkers worden gesorteerd. Op You Tube zijn hiervan veel modellen te vinden (marble sorting)

Uitvoer module

 • Via een bestelling kunnen de knikkers die op voorraad zijn worden uitgevoerd. Hiervoor kun je een extra lijn bouwen, die b.v. tonnen aanleverd voor het opvangen van de bestellingen.

De software module

 • Hierin zit een grote uitdaging om software te schrijven, die het hele model kan besturen, meten en bijregelen.

Mijn model

Invoer module

Deze is handmatig. Er worden nu 2 soorten knikkers gebruikt. Stalen en glazen knikkers. De stalen knikkers zijn 15 mm en behoorlijk zwaar. De glazen knikkers zijn 16 mm en van glas met een gekleurde binnenkant. Heb extra knikkers besteld die slechts één kleur hebben.

Een automatische invoer is nog toekomst muziek. Het is tot nu toe nog een te grote opgave om dit te realiseren. Heb wel voorbeelden van een “knikkerpomp” gezien, maar dit nog niet met Fischertechnik kunnen realiseren.

Eerste stop module

Heb hiervoor nu een pneumatische oplossing. Deze maakt gebruik van twee zuigers die de knikkers kunnen scheiden en doorlaten. Deze oplossing werkt prima. Je moet wel een pneumatiek circuit erbij hebben. In deze module vindt ook de eerste meting plaats. Op basis van een kleurensensor worden de knikkers gesorteerd en rollen daarna door naar de tweede stop.

Sorteer module

Gebruik hier een mechanische klep (hoekstang), die pneumatisch bediend wordt

Tweede stop module

 

De tweede stop kan ook pneumatisch worden opgelost. Door gebrek aan voldoende pneumatisch materiaal is nu gekozen voor een mechanische oplossing met motoren. Het huidige model is wel wat groot uitgevallen. Mogelijk is een meer kompakte oplossing te bedenken.

Uitvoer module

De huidige uitvoer is nog eenvoudig. (opvangen op een rail of in een bak) Hier kan nog een heel toevoersysteem worden ingevoegd.

De software module

Gebruikt worden RoboPro 2.1.4.2 met een bluetooth verbinding naar de TX controller.

De software mogelijkheden zijn enorm. Iedere keer kun je weer nieuwe toepassingen toevoegen. Vooral het werken met een panel is ideaal


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s